Kibera 24 - 27 februari 2012

Välkomstmusik på flygplatsen

Tidigt på morgonen fredagen den 24 februari samlades 26 förväntasfulla Svenskar på Landvetter för att ta flyget kl 07.00 ner till Nairobi och naturligtvis Frälsningsarmén i Kibera. Några veckor innan resan fick vi reda på att vi dessutom skulle besöka Makutano, som är en annan, lite mindre kåkstad, där Frälsningsarmén också har verksamhet. Ett besök på barnhemmet i Kabete var inplanerat till onsdagen. Utöver detta skulle det bli korta besök hos musikårerna i Quarry Road och Nairobi Central.

Trots en del strul så gick incheckningen av över 60 olika kollin bra. Detta tack vare ett fint samarbete med KLM. Vi kom iväg på resan till Nairobi, som gick via Amsterdam. Det hade blivit mörk kväll innan vi var framme och innan vi hade fått tag på allt bagage - fantastiskt att samtliga väskor och instrument kom fram. Redan när vi var vid bagagebandet hörde vi brass-musik. Musikåren från Kibera var uppställda utanför flygplatsterminalen och tog emot oss. För många av musikanterna var det första gången de var vid flygplatsen - bara det ett stort äventyr.

En något kaotisk bussfärd, där vi skulle få plats i bussen tillsammans med allt bagage och deras musikår, tog oss till"Methodist Guest House & Conference Centre" där vi skulle bo under 10 dagar.

En första gemensam repetition

Lördag 25 februari var inte lika tidig, som dagen innan, men redan kl 10.00 träffade vi Kiberas musikanter på vårt logi för en första gemensam repetition. Det blev spännande dagar och vi fick många tilfällen att träffas, umgås och spela med varandra. Kulturkrockar ?? Ja naturligtvis, men det gick riktigt bra !!

Under kontakterna före resan hade vi lovat att vi skulle försöka få med oss ytterligare lite fler instrument till musikkåren i Kibera. Under den här eftermiddagen hade vi förmånen att överlämna ytterligare 10 bra instrument. Dessutom bjöd våra vänner från Kibera på både sång, dans och musik.

Söndag 26 februari skall vi ha vår första gemensamma spelning. Halva dagen var vi i Makutano, som är en annan av de stora slumområdena i Nairobi. Efter en stund i bussen var det dags för en 45 minuter lång marsch följt av ett Friluftsmöte och en lika lång marsch tillbaka igen. Att marshera i Makutano är inte samma sak som i Sverige. Det går mycket långsammare, med korta och dansande steg, vilket kanske är tur efterom man hinner se var man sätter ner fötterna. Ingen gata är speciellt jämn och dessutom finns det en hel del otrevligt som man skulle kunna trampa i.

Vi hann även med ett tillfälle inomhus - fullsatt med folk och en fantastisk stämning. På vägen tillbaka mot Kibera gjorde vi med ett besök på kåren "Quarry Road" - en av de mer välbeställda kårerna i Kenya - och deras flickhem. Här får flickorna studera och lära sig diverse olika yrken som t.ex. sömnad.

Efter två långa och väldigt intensiva dagar kom måndagen med ett litet avbrott. Vi delade upp oss och besökte två olika Nationalparker - dels Masai Mara och dels Narobi National Park.

Ytterligare ett par dagar följer här

Kibera February 24 - 27 2012

Information in English will follow as soon as possible.