Kibera 28 september 2010

Den här kvällen började vårt livs hittills största äventyr.

Efter några dagars Safari i Kenya skulle vi övernatta 1 natt i Nairobi. Eftersom vi är medlemmar i Frälsningsarmén i Sverige hade vi i förhand tagit kontakt med "Huvudkontoret" i Nairobi med förfrågan om någon grupp hade någon aktivitet den kvällen.

Medan vi checkade in på vårt hotell kom Eric och hämtade oss till sin musikårs repetition. Efter en dryg timmas färd i kaotisk trafik körde han in i ett kompakt mörker = Kibera = en av hela Afrikas största och fattigaste kåkstäder.

Under några timmar den kvällen fick vi klart för oss varför det blev just Kibera. Då bestod deras musikkår av 45 medlemmar men de hade bara 17 instrument, varav de flesta av "inte så bra kvalité".

Efter en hel del tårar lovade vi att försöka hjälpa dem att få fler och bättre instrument när vi kom tillbaka till Sverige Den stora frågan var ju bara - hur då?

Under ungeför 10 månader försökte vi göra "reklam" för vårt "Kibera-projekt" på alla möjliga sätt. Tack vare stor hjälp från många privatpersoner, olika musikkårer och en del olika kyrkor/församlingar lyckades vi förmedla pengar så att de kunde köpa in 9 bra instrument.

Sommaren 2011 tog jag kontakt med många av mina musikerkollegor runt om i södra Sverige för att kunna bilda en projektmusikkår. Gensvaret var fantastiskt och vi hade vår första repetitionsträff första helgen i september 2011. Senare under hösten gav vi våra två första konserter - allt för att på ett bättre sätt kunna samla in mer pengar, som vi skulle skicka till våra vänner i Kibera. Den första var i Göteborg lördagen den 19 november medan vi på söndagen den 20 var i Jönköping.

Någonstans den hösten växte det fram en tanke, som blev en plan om att den här projektmusikkåren skulle göra en resa ner till Nairobi och samtidigt ta med så många instrument som möjligt. Ett sådant beslut innebär ju en massa kostnader - något som vi inte hade pengar till. Vi fick en hel del begagnade instrument, men många av dem behövde renoveras alternativt få en riktig service. För att inte riskera att glömma någon av musikkårerna, som donerat instrument nöjer vi oss här med att tacka alla, som hjälpt till att göra denna fantastiska insamling möjlig. Nedan finns ett litet bildspel från när vi fick "personlig leverans" av instrument. Resterande instrument köpte vi - samma sak med noter till över 40 olika arrangemang.

Tack vare många sponsorer och egna insatser lyckades vi ordna ekonomin och resan blev bestämd till 24 februari - 4 mars 2012.

Under januari 2012 var det dags för Kibera konsert nr 3 och 4. Detta var helgen 14 och 15 januari och resan till Kenya var bara en dryg månad bort. Lördagens konsert hölls i Stockholm, där vi även spelade in vår första LIVE-CD. Söndagens konsert hade vi i Brunnsparkskyrkan i Tranås.

  • 4 instrument inköpta med bidrag från Missionskyrkans Musikkår i Värnamo
  • Pingstkyrkan i Halmstad
  • Pingstkyrkan i Götene
  • Korskyrkan i Aneby
  • Frälsningsarmén i Huskvarna

Detta var de första 19 månaderna av vårt äventyrliga projekt - fortsättning följer här

Kibera 2010 September 28

Background in English will follow soon